Luxe Winkelen
Image default
Muziek

Tips voor het kopen van een akoestische gitaar: Een gids voor beginners

Als je een beginnende gitarist bent of gewoon op zoek bent naar een nieuwe akoestische gitaar, kan het overweldigend zijn om te bepalen welke gitaar het beste bij jou past. Met zoveel verschillende types en maten om uit te kiezen, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je een aankoop doet. In dit artikel delen we vier handige tips om je te helpen bij het kopen van een akoestische gitaar, inclusief een overzicht van de verschillende types en maten voor klassieke gitaren. 

Tip 1: Ken de verschillende types akoestische gitaren

Er zijn verschillende types akoestische gitaren beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en speelstijlen. Hier zijn de drie meest voorkomende types:

Klassieke gitaar: Ook wel Spaanse gitaar genoemd, de klassieke gitaar heeft nylon snaren en een bredere nek dan andere akoestische gitaren. Ze worden vaak gebruikt voor het spelen van klassieke muziek, maar zijn ook geschikt voor andere stijlen zoals flamenco en fingerstyle. Klassieke gitaren hebben over het algemeen een zachter en warmer geluid dan stalen snaren gitaren.

Westerngitaar: Ook wel staalsnarige gitaar genoemd, de westerngitaar heeft stalen snaren en een smallere nek dan de klassieke gitaar. Ze zijn geschikt voor verschillende muziekstijlen, zoals folk, country, blues en pop. Westerngitaren hebben een luider en helderder geluid dan klassieke gitaren.

Elektrisch-akoestische gitaar: Dit type gitaar heeft zowel akoestische als elektrische eigenschappen. Ze kunnen worden gebruikt als een reguliere akoestische gitaar zonder versterking, maar hebben ook een ingebouwd element om het geluid te versterken wanneer ze worden aangesloten op een versterker of een PA-systeem. Elektrisch-akoestische gitaren zijn veelzijdig en geschikt voor verschillende speelstijlen en muziekgenres.

Op akoestische-gitaar.nl vind je een groot overzicht en aanbod van akoestische gitaren. 

Tip 2: Bepaal de juiste maat voor klassieke gitaren

Als je besluit om een klassieke gitaar te kopen, is het belangrijk om de juiste maat te kiezen die bij jou past. Er zijn drie veelvoorkomende maten voor klassieke gitaren:

4/4 of volwassen maat: Dit is de standaardmaat en geschikt voor volwassenen en oudere tieners met een normale lichaamslengte. De 4/4 maat heeft een schaallengte van ongeveer 65 cm en een brede nek, wat het ideaal maakt voor spelers met grotere handen.

3/4 of 7/8 maat: Deze maten zijn kleiner dan de 4/4 maat en geschikt voor spelers met een kleiner postuur of voor beginners, kinderen en tieners. De 3/4 maat heeft een schaallengte van ongeveer 60 cm, terwijl de 7/8 maat iets groter is met een schaallengte van ongeveer 63 cm. Deze maten hebben ook een iets smallere nek, wat het gemakkelijker maakt voor spelers met kleinere handen om akkoorden te grijpen.

1/2 maat: Dit is de kleinste maat en geschikt voor zeer jonge kinderen of spelers met een zeer klein postuur. De 1/2 maat heeft een schaallengte van ongeveer 53 cm en een zeer smalle nek, speciaal ontworpen voor kleine handen.

Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen die comfortabel is voor jou om te spelen. Een gitaar die te groot of te klein is, kan invloed hebben op je speelcomfort en techniek. Het is aanbevolen om verschillende maten uit te proberen en te zien welke het beste bij jou past voordat je een definitieve keuze maakt.

Tip 3: Controleer de bouwkwaliteit en materialen

Bij het kopen van een akoestische gitaar is de bouwkwaliteit en gebruikte materialen een belangrijke factor om rekening mee te houden. Hier zijn enkele dingen om op te letten:

Bovenblad: Het bovenblad, ook wel de top genoemd, is het belangrijkste onderdeel van de gitaar dat verantwoordelijk is voor het geluid. Kies voor een gitaar met een bovenblad gemaakt van massief hout, zoals sparren of ceder, voor een betere klank en resonantie.

Zij- en achterkant: De zij- en achterkant van de gitaar kunnen gemaakt zijn van verschillende houtsoorten, zoals mahonie, esdoorn, of palissander. Elk hout heeft zijn eigen klankkenmerken, dus luister goed naar het geluid van de gitaar om te bepalen welke houtsoort het beste bij jouw voorkeur past.

Hals en fretboard: De hals en het fretboard moeten comfortabel zijn om vast te houden en te spelen. Controleer de afwerking van de hals en zorg ervoor dat er geen scherpe randen of ruwe plekken zijn die ongemak kunnen veroorzaken tijdens het spelen.

Brug en kam: De brug en de kam zijn verantwoordelijk voor de overdracht van de trillingen van de snaren naar het bovenblad. Kies voor een gitaar met een stabiele brug en kam van hoogwaardig materiaal om een goede klank en sustain te waarborgen.

Afwerking: Controleer de afwerking van de gitaar op eventuele gebreken, zoals lakfouten, krassen of deuken. Een goed afgewerkte gitaar ziet er niet alleen mooi uit, maar kan ook invloed hebben op de klank en duurzaamheid van de gitaar.

Tip 4: Probeer verschillende gitaren uit en luister naar het geluid

Het is altijd aanbevolen om verschillende gitaren uit te proberen voordat je een beslissing neemt. Ga naar een muziekwinkel en speel verschillende gitaren om te ervaren welke gitaar het beste bij jou past. Hier zijn enkele tips om op te letten tijdens het uitproberen van gitaren:

Speel verschillende akkoorden en noten op de gitaar om de klank te beoordelen. Luister naar de helderheid, resonantie en sustain van de gitaar. Een goede gitaar moet een gebalanceerd geluid hebben over alle snaren en toonhoogtes. 

Let op het speelcomfort. Probeer verschillende speelstijlen uit, zoals tokkelen, fingerpicking en akkoorden spelen, om te beoordelen hoe comfortabel de gitaar aanvoelt tijdens het spelen. De hals van de gitaar moet comfortabel in je hand liggen en de afstand tussen de snaren en het fretboard moet gemakkelijk te bespelen zijn.

Controleer de afstelling van de gitaar. De snaren moeten op de juiste hoogte boven het fretboard liggen, zodat ze gemakkelijk te bespelen zijn zonder dat je hard hoeft te drukken. Controleer ook de intonatie, wat de zuiverheid van de noten op verschillende posities op de hals bepaalt.

Let op de algemene bouwkwaliteit en afwerking van de gitaar. Controleer op eventuele gebreken, zoals losse brugpennen, scheuren in het hout of losse frets. Een goed gebouwde gitaar met een solide afwerking is duurzamer en gaat langer mee.

Overweeg je budget. Akoestische gitaren zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, dus bepaal van tevoren wat je budget is en zoek naar een gitaar die binnen jouw budget past. Houd er rekening mee dat duurdere gitaren vaak betere bouwkwaliteit en klankkwaliteit hebben, maar dat betekent niet altijd dat de duurste gitaar de beste is voor jou. Het is belangrijk om een gitaar te vinden die past bij jouw behoeften, speelstijl en budget.

Conclusie

Het kopen van een akoestische gitaar kan een spannende en uitdagende ervaring zijn. Het is belangrijk om te weten welke types en maten er zijn, de bouwkwaliteit en materialen te controleren, en verschillende gitaren uit te proberen en naar het geluid te luisteren voordat je een beslissing neemt. Door deze tips te volgen en zorgvuldig te overwegen wat jouw behoeften en budget zijn, kun je de juiste akoestische gitaar vinden die past bij jouw speelstijl en muzikale voorkeuren. Met de juiste gitaar in handen, kun je genieten van het bespelen van prachtige muziek en je muzikale reis beginnen of voortzetten. Veel plezier met het kopen van jouw akoestische gitaar!

Op akoestische-gitaar.nl vind je een groot overzicht en aanbod van akoestische gitaren.