Luxe Winkelen
Image default
Huis en tuin

De moderne evolutie van het donzen dekbed

De hoes is vaak gemaakt van een mengsel van katoen en polyester. De vulling bestaat meestal uit 90 % dons en 10 % veren. Een donzen dekbed van bijzonder hoge kwaliteit is gevuld met 100% dons.

Donzen dekbedden zijn wasbaar tot 60 graden en reguleren ook vocht en temperatuur. Het aangename lichte gewicht is te danken aan het feit dat dons van watervogels, d.w.z. ganzen en eenden, wordt gebruikt. Deze hebben een zeer hoog vulvermogen. Het dons zorgt voor een luchtkussen in de deken. Dit is isolerend en zorgt voor een warmtebalans. De lucht vermindert verder het gewicht van het donzen dekbed.

De hoge thermische isolatie is afhankelijk van het vulmateriaal. Met een goede mix van dons en veren kan de warmteregulatie van het donzen dekbed worden beïnvloed. Hoe hoger het donsaandeel, hoe beter de warmte-isolatie en hoe lichter het gewicht. Met een kussen wordt de mengverhouding veranderd. Hier is de steunfunctie belangrijker dan de warmtefunctie. Daarom bevatten donzen kussens meer veren. Door het gewicht van de vulling te variëren, kunnen donzen dekbedden voor zomer en winter worden gemaakt. In combinatie met een speciale constructie kan zo’n donzen  4 seizoenen dekbed aan individuele slaapbehoeften voldoen.

Gewichten en constructietypes

Het gewicht van een donzen dekbed voor de zomer is ongeveer 200 gram. Het gewicht van een winterdekbed is iets minder dan 1000 gram. Deze waarden zijn gebaseerd op een donzen dekbed van 200 x 135 centimeter. In de beginperiode van de geschiedenis van het donzen dekbed was een grote overtrek bedoeld. In de moderne tijd zijn er verschillende quilts ontwikkeld. Dit begint met de ballon quilt (zonder quilten), gaat verder met de binnenste spijlen en eindigt met de cassette quilt met spijlen. Vooral bij cassetten quilts kunnen bewust koude zones worden gecreëerd voor een zomerse quilt en geëlimineerd voor een winterse donzen quilt. Vooral bij cassetten dekbedden is het effect op het slaapcomfort bijzonder goed. Elke kamer is gevuld met meer of minder dons en afzonderlijk geïsoleerd door een luchtkussen.

Voel je gewoon goed met een donzen dekbed

Donzen dekbedden en, afhankelijk van de persoonlijke smaak, cassettedekbedden of ballon dekbedden, overtuigen iedereen door hun hoge mate van behaaglijkheid. Deze dekens hebben de eigenschap zich altijd aan te passen aan de vorm van een slaper.

De slaaphouding wordt tijdens de nacht meermaals gewijzigd en het donzen dekbed zal zich steeds aanpassen aan de nieuwe lichaamshouding. Dit helpt slaapstoornissen te vermijden, die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door de zogenaamde tunnelvorming. Als het dekbed niet goed aansluit en het lichaam ’s nachts van houding verandert, zouden er bedholten ontstaan waardoor de koude buitenlucht naar het lichaam wordt gevoerd. De slaper wordt gewekt als hij of zij gevoelig is.